Ovdje možete pisati dojmove, komentare i prijedloge.

Noć biologije 2012. očima (neznalice ili amatera) geofizičara

Oduvijek sam za biljni i životinjski svijet bio „tuntle“. Razlikovao vrste po tome kreću li se ili ne, kako su obojane. Spletom okolnosti imam neke prijatelje biologe pa sam dobio poziv na Noć biologije. Ljudi pa to je predobro!
A biolozima skidam kapu!
Sve je bilo okićeno raznim biljkama (rekao bih da su to biljke, sve se zelenilo i bilo je lišća pa eto) kao da traje neko slavlje! Ogromna količina entuzijazma me je prevalila čim sam ušao u zgradu na Rooseveltovom trgu. Žamor gomile ljudi, skrika i smijeh djece, hrpa mladih biolog(inj)a, a gdje je mladost tu je i ljepota i zadovoljstvo! Prvo sam išao do odjela ili grupe (ili?) za bakterije. Tu mi je neka prekrasna djevojka (ma lako to, pripremljena djevojka, priča mi tamo i objašnjava kako se to radi a ja sve mudro klimam glavom!) uzimala uzorak bakterija s jezika i onda smo to gledali pod mikroskopom i dobro je! Temeljito perem zube i jezika pa srećom nisam imao neke brojne bakterije, na radost moje cure koja je to sve budnim okom promatrala, jeah! Onda sam otišao do fiziologije biljaka i tamo me prijatelj odvukao na drugi dio-alge! E ljudi, dobrodošli u svijet spoznaje-alge nisu biljke! A da vidite tamo ludila!
Mladi biolozi su vam projicirali alge s mikroskopa na zid i zabili čavliće po obrisima (stanica?) algi. Provukli su između končiće i to sad tako stoji po zidu vrlo mnogo veliko pa možete vidjeti kako izgledaju alge uvećane! Divno! I taman dok sam se uživljavao u sve te alge odvuče me taj isti dobri biolog do neke prostorije gdje je ostalo hrane od kateringa! Mmm, baš ispunjavajući osjećaj-ono što sam naučio mi mozak sporo procesuira, blaženo jedem neke smotuljke sa sirom, a u pozadini smijeh i pozitiva! A nakon službenog programa tulum i ples do ujutro. Ma što još dodati, prekrasna noć! O kamo sreće da svi znanstvenici tako spremno i predano populariziraju svoje profesionalne interese. Nekad imam dojam da smo u pojedinim strukama još na razini znanost=kult i privilegija odabranih.

Jedva čekam Noć biologije 2013!