PREDAVANJA

Tijekom prezentacije će predavač, koji u svojstvu mentora iz biologije sudjeluje u odabiru i pripremi nacionalnih timova učenika, predstaviti Međunarodnu prirodoslovnu olimpijadu mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO), Europsku prirodoslovnu olimpijadu (European Science Olympiad – EUSO) i Međunarodnu biološku olimpijadu (International Biology Olympiad – IBO) te opisati način selekcije učenika za ova prestižna natjecanja kojima se promiče profesionalni odabir darovitih učenika za karijeru u prirodoslovnim znanostima. Ukratko će biti predstavljen koncept svakog pojedinog natjecanja s primjerima zadataka te opisane popratne aktivnosti na natjecanju kojima se promiče tolerancija i zajedništvo mladih cijelog svijeta što svakako može biti dobra motivacija sudjelovanju. U obliku tablice bit će predstavljeni dosadašnji rezultati nacionalnih timova, a na kraju prezentacije predavač će rado odgovoriti na pitanja publike.

10:00, predavaonica BO1, >12 god.
Andreja Lucić

Što su mikrobi radili na Zemlji prije više od tri milijarde godina? Što rade danas? Ima li ih i na nekoj drugoj planeti, možda Marsu? Koliko je mikroba u oceanu? Mogu li mikrobi komunicirati i „razmišljati“? Kakva je veza između žarulje i bakterije? Jedu li bakterije plastiku? Jesu li neki mikrobi kanibali? Može li virus biti i lijek? Postoji li veza između mikroba i umjetnosti? Jesu li mikrobi vječni? Možemo li ih nadmudriti i zbog čega ih se bojimo? Nemojte misliti da ste na krivom fakultetu i da su odgovori na ova pitanja samo puko filozofiranje, jer znanost danas pokušava odgovoriti na sva ova pitanja znanstvenim činjenicama i brojnim istraživanjima. Noć biologije čeka na vas!

10:30 i 17:30, god. predavaonica BO1, >8 god.

Martina Šeruga Musić

Kada kažemo “životinja” najčešće pomislimo na sisavce, najpoznatiju skupinu kralježnjaka. Poznati upravo po svojoj raznolikosti oblika i veličina, prisutni su na svim staništima, od hladnog sjevera i krajnjeg juga, duž impresivnih planinskih lanaca i najdubljih dijelova oceana, preko vrelih pustinja i sparnih tropa. Tu rasprostranjenost i raznolikost omogućio im je niz anatomskih, fizioloških i bihevioralnih prilagodbi, zaslužnih i za izvanredno uspješan opstanak ove skupine. Upoznajte naše najbliže srodnike u životinjskom carstvu i njihovu borbu za preživljavanjem u najsurovijim kutcima planeta!

11:00 i 18:00, predavaonica BO1, svi uzrasti
Lucija Ivić

Kratka priča o čovjeku koji je, koristeći posebne tehnike disanja, uspio preživjeti ekstremne hladnoće, postići nekoliko svjetskih rekorda, potaknuti brojna medicinska istraživanja i – kako naslov govori – popeti se na Himalaju u kratim hlačama.

11:30 i 21:30 predavaonica BO1, svi uzrasti
Borna Branimir Vuković

Kada se govori o ekstremima u životinjskom svijetu, prvo što nam pada na pamet su stanovnici tropskih kišnih šuma, pustinja, polarnih područja… No iako toga često nismo svjesni, kukce rekordere možemo pronaći svuda oko nas – u obližnjem šumarku, jezercu, na livadi, pa čak i u vlastitom dvorištu ili kući. Od kornjaša koji love svoj plijen takvom brzinom da pritom kratkotrajno oslijepe, do livadnih cvrčaka koji se premazuju posebnim česticama zbog kojih su nevidljivi grabežljivcima, njihove nas prilagodbe fasciniraju svojom neobičnošću, produbljuju spoznaje o svijetu koji nas okružuje, ali i pružaju inspiraciju za razvoj novih tehnoloških dostignuća.

12:30 i 21:00 predavaonica BO1, >8 god.
Fran Rebrina

Trzalci su jedna od najraznolikijih skupina vodenih kukaca, a nastanjuju sve dijelove svijeta. Upravo je pripadnike te skupine moguće pronaći na vrhuncima Himalaje, u dubinama Bajkalskog jezera, na Antartici te Africi, u suhim granitnim bazenima gdje dnevna temperatura prelazi 40 °C. Slušateljima bi bile predstavljene barem četiri vrste koje nastanjuju navedena staništa s naglaskom na uvjete u kojima žive, a spomenula bih i načine na koje preživljavaju ekstremne uvjete prilagođene najmlađem uzrastu.

12:30 i 19:30, predavaonica BO1, >8 god.
Valentina Dorić

Što se desi kad se kreativne umjetničke duše požele odužiti i zahvaliti moru, izvoru svoje vječne inspiracije, i kad pri tom kontaktiraju morske biologe koji žude za rješenjima kojima bi pospješili i ubrzali obnovu uništenih morskih staništa? Romansa između projekata MERCES I MARE MODUL iznjedrila je ekskluzivno naselje u podmorju Kraljevice! Dođite i upoznajte njegove stanovnike..

13:00 i 20:00h, predavaonica BO1, svi uzrasti
Silvija Kipson

Dinosauri, dinosauri, dinosauri…. Najstrašnije, najpoznatije ili najomiljenije životinje koje su ikada postojale. Tko ne zna za T. rexa, triceratopsa, velociraptora, brontosaura? Znamo kako su izgledali, kada su živjeli, raspravljamo o razlozima zašto su izumrli. Ali kako su živjeli? Kako su disali, koliku su temperaturu tijela imali, koliko su bili brzi, o ovim karakteristikama designa dinosaurusa samo raspravljamo. Rad pluća, mišića, srca i dugih organa i njihovo funkcioniranje se proučavaju kod živog organizma, a dinosaurusi već neko vrijeme nisu među živima. Kako doći do ovih spoznaja? Možemo li ikako odgonetnuti tajne funkcioniranja tijela dinosaurusa?

13:30 i 20:30 predavaonica BO1, svi uzrasti
Duje Lisičić

Ribe su najbrojnija skupina kralješnjaka, a obzirom da naseljavaju samo vodene ekosustave koji su izloženi velikom pritisku zbog ljudskih aktivnosti, one se danas smatraju i najugroženijom skupinom kralješnjaka. Od devona, kada su preuzele dominaciju vodom do danas ribe su iznimno napredovale te kroz svoj dug evolucijski put razvile niz zanimljivih prilagodbi hranjenja, kretanja i traženja partnera. Zaronite s nama na ovoj Noći biologije te saznajte koje su ribe najbolji letači, a koje najbolji pjevači, koje su pak najizdržljiviji putnici, tko je miss ribljeg svijeta, tko je najveći, a tko najmanji član ove velike šarolike obitelji.

14:00 i 21:00, predavaonica BO1, svi uzrasti
Lucija Raguž

Glavna karakteristika špilja i jama je potpuni mrak te na prvi pogled one izgledaju potpuno pusto. Ali to je daleko od istine.  U mraku podzemlja krije se cijeli niz vrsta prilagođenih na ovo ekstremno stanište, u vodi i na kopnu, od bakterija i gljiva, preko beskralješnjaka poput kukaca, stonoga i pauka pa sve do riba i vodozemaca. Na ovom predavanju saznat ćete više o njima, o tome kako je istraživati najdublje jame i najduže špilje te što je potrebno da bi se istražila jama od preko 1000 metara dubine.

14:30 i 18:30, predavaonica BO1, svi uzrasti
Martina Pavlek

Crvenokljune čigre svake godine vraćaju se s juga Afrike na iste otočiće duž Save i Drave u Hrvatskoj i Sloveniji kako bi se tamo gnijezdile. No zbog ljudskih aktivnosti, poput vađenja šljunka iz riječnog korita, utvrđivanja obala, izgradnje brana i hidroelektrana te zagađenja voda, gniježđenja na prirodnim sprudovima rijeka gotovo da i više nema. Što smo sve poduzeli kako bi zaštitili ove zanimljive ptice i njihovo stanište i kakve veze ima istraživanje genetičke raznolikosti sa očuvanjem vrsta, saznajte na predavanju.

17:00, predavaonica BO1, svi uzrasti
Ida Svetličić

RADIONICE 1
Održavaju se na 3 lokacije: Marulićev trg 20, Botanički vrt, Horvatovac 102

U sklopu radionice posjetitelji će, zajedno s biolozima, od biljnih ulja i prahova napraviti prirodni sapun.

Trajanje radionice: 20 min

Radionica se odvija u 2 termina: 13:00 i 14:00 sati

Marulićev trg 20, >12 god.

Botanički zavod II. kat, praktikum 8P2

Bojiš se glutena, a zapravo i ne znaš što je to? Kupuješ skuplje „GLUTEN FREE“ proizvode, a nisi siguran što time dobivaš? Zašto je crni kruh bolji od bijelog? Što je to sejtan i od čega se dobiva? Ako želiš saznati odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja pridruži nam se, nauči nešto novo i možda uštedi koju kunu… Dođi na radionicu čiji je cilj razjasniti neke od mitova o zdravoj ishrani i naučiti te što je zapravo zdravo, a što je samo trik prehrambene industrije. Nauči raditi domaći sejtan na vrlo brz i jednostavan način.

Trajanje radionice: 25 min

Marulićev trg 20, svi uzrasti
Botanički zavod II. kat praktikum 8P2

Misliš kako su biljke nepokretne i da na jednom mjestu ostaju cijeli svoj život? Možda nisi u potpunosti u krivu, ali postoje načini na koje biljke ipak prelaze, ponekad i jako velike, udaljenosti, a da toga nismo ni svjesni. Neke biljke bi za svoje sposobnosti osvojile prvo mjesto na natjecanju u skoku u dalj! Na zabavan način nauči povezivati listove i plodove i još puno toga na našoj interaktivnoj radionici…

Trajanje radionice: 20 min

Marulićev trg 20, svi uzrasti
Botanički zavod II. kat, hodnik ispred Herbarium Croaticum

Kako izgleda najveća i najstarija herbarijska zbirka u Hrvatskoj? Što ona sadrži? Od kada potječu najstariji herbarijski primjerci? Tko je sve sakupljao i prešao biljke? Kako pravilno prešati biljke? Sve zanimljivosti tajnog života prešanih biljaka otkrijte Šetnjom kroz povijest herbarija.

Trajanje radionice: 20 min

Marulićev trg 20, svi uzrasti
Botanički zavod II. kat, Herbarium Croaticum

Beskralježnjaci su postali najuobičajena pojava kao kućni ljubimci u našim domovima. Zašto su kukci, pauci i stonoge postali zanimljivi kao kućni ljubimci? Kako se brinuti za njih i gdje ih nabaviti? Na predavanju u studentskoj prostoriji BIUS-a predstavit ćemo nekoliko zanimljivih i zabavnih tih ljubimaca bez kralješnice koji ne samo da su izvrsni kućni ljubimci nego i bića vrijedna proučavanja. Posjetitelje ćemo naučiti kako rukovati njima i razbiti mnogobrojne mitove o njima koji pobuđuju strah svakom nebiologu.

Marulićev trg 20, svi uzrasti
Botanički zavod I. kat lijevo, BIUS

Radionica je zamišljena u obliku emisije „3, 2, 1 – kuhaj!“, samo ćemo se, umjesto u kuhinji, natjecati u laboratoriju pa je sukladno tome naziv radionice „3, 2, 1 – eksperimentiraj!“. Timovi posjetitelja (svaki tim 2 člana) trebat će od ponuđenih osušenih biljaka u prahu napraviti proizvoljni mix za novi čaj kojemu će nakon toga laboratorijskom metodom odrediti intenzitet antioksidativnog djelovanja. Pobjednik je tim čiji će čajni mix imati najjače antioksidativno djelovanje. Pobjednički tim dobiva na dar svoj čajni mix i teglicu začina, a ostali timovi dobivaju pobjednički čajni mix.

Trajanje radionice: 60 min

Radionica se odvija u 2 termina: 10:00 i 11:00 sati

Botanički vrt 
Marulićev trg 9a, >12 god.
Praktikum VIR

Organiziran obilazak Botaničkog vrta i njegovih zbirki

Tijekom ugodne šetnje Vrtom saznat ćete što su i čemu služe botanički vrtovi, koji su najstariji vrtovi na svijetu i u Europi, nešto o povijesti našeg Vrta, o zbirkama koje uzgajamo i djelatnostima kojima se bavimo. Upoznat ćete neke od najstarijih biljaka na Zemlji, žive fosile, stabla koja mogu narasti do 100 metara visine, biljke koje vas mogu izliječiti ili usmrtiti u nekoliko minuta, korisne biljke, ali i invazivne napasnike koji rastu nevjerojatnom brzinom, naše najpoznatije endeme poput velebitske degenije i egzotične vrste koje ne možete vidjeti nigdje drugdje u Hrvatskoj…… i još mnogo toga.
Pitanja  su dobrodošla!

OBAVEZNA NAJAVA GRUPA I REZERVACIJA TERMINA (najkasnije dva dana prije Noći biologije na: vanja.stamenkovic@biol.pmf.hr, prednost kod rezervacija imaju neorganizirani posjetitelji i građanstvo).

Termini: 12:00 h i 17:00 h
Broj grupa: ČETIRI grupe s max. 15 osoba u oba termina

Vrijeme obilaska: 45-60 minuta
Botanički vrt, Marulićev trg 9a

U sklopu radionice predstavit će se principi naslijeđivanja različitih svojstava.

Trajanje radionice: 20 min

Horvatovac 102a, svi uzrasti
Zavod za molekularnu biologiju I. kat,  praktikum ZMB1

U sklopu radionice posjetitelji će moći na mikroskopu pogledati uzorke zdravog i tumorskog tkiva, ustanoviti razlike među njima te će im se opisati razlike u ponašanju zdravih i tumorskih stanica. Posjetiteljima mlađeg uzrasta ponudio bi se pojednostavljeni prikaz najvažnijih staničnih puteva u zdravim stanicama.

Trajanje radionice: 20 min

Horvatovac 102a, svi uzrasti
Zavod za molekularnu biologiju I. kat,  praktikum ZMB1

Ideja radionice je informirati posjetitelje o postupcima regenerativne medicine u kojima se koriste matične stanice kako bi se poboljšala funkcionalnost zglobova. Radionica će sadržavati uvod o matičnim stanicama, o njihovim svojstvima te tipovima matičnih stanica i nosača koji se koriste u regenerativnoj medicini. Pomoću modela i poučnih primjera te igara za djecu posjetiteljima će se približiti svijet regenerativne medicine. Također će se predstaviti primjeri sportaša koji su se pomoću takvih postupaka nastavili baviti sportom unatoč ozljedama.

Trajanje radionice: 20 min

Horvatovac 102a, svi uzrasti
Zavod za molekularnu biologiju I. kat,  praktikum ZMB2

Radionica će informirati posjetitelje o matičnim stanicama raka, njihovoj važnosti u formiranju raka, metastaziranju i otpornosti raka na lijekove. Posjetitelji će saznati na koji sve način se znanstvenici i liječnici bore protiv matičnih stanica raka i na koji način se može utjecati na njihovu vijabilnost. Kroz primjere iz svijeta znanosti, objašnjenja eksperimenata i njihove primjene u medicini, posjetitelji će saznati više o ulozi matičnih stanica u fiziologiji raka. Za mlađe posjetitelje će biti organizirane igre kako bi im se na jednostavan način približila tematika.

Trajanje radionice: 20 min

Horvatovac 102a, svi uzrasti
Zavod za molekularnu biologiju I. kat,  praktikum ZMB2

U sklopu radionice pokazat će se kako se mijenja permeabilnost stanične membrane ovisno o temperaturi i koncentraciji otapala.

Trajanje radionice: 20 min

Horvatovac 102a, svi uzrasti
Zavod za molekularnu biologiju I. kat,  praktikum ZMB3

U sklopu radionice provest će se dokazivanje bioloških makromolekula uglavnom biljnih namirnica koje svakodnevno konzumiramo. Usporedit će se visoko- i niskoenergetska hrana i što to u praksi za čovjeka znači. Posjetitelji starijeg uzrasta će se moći informirati o biokemiji i fiziologiji tih spojeva u ljudskom tijelu. Tema kviza će biti povezana sa slabo poznatim zanimljivostima i osobitostima svijeta biljaka.

Trajanje radionice: 20-25 min

Horvatovac 102a, svi uzrasti
Zavod za molekularnu biologiju I. kat,  praktikum ZMB3 

RADIONICE 2
Održavaju se na lokaciji: Rooseveltov trg 6

Rekordi u račjem svijetu – Čuti ćete koje su rakovi najveći, a koji najmanji, koji su najromantičniji, a koji najratoborniji, koji su najljepši, a koji najružniji. Ali to nije sve, jer ćete naučite gdje i kako žive rakovi, kako opstaju na čudnim mjestima, čime se hrane i zašto su ugroženi. I sve to kroz zabavnu radionicu i još zabavnije igre.

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Zoologijski zavod I. kat, praktikum 9P

Prezentacija mikroskopskih preparata i popratnih makroskopskih modela koji prikazuju građu tri vrste mišićnog tkiva – skeletnog, glatkog i srčanog. Pomoću trodimenzionalnih modela mišićnih stanica koje će biti potrebno složiti u mišićno tkivo objasnit će se posebnosti građe i način stezanja pojedinih vrsta mišićnog tkiva. Putem interaktivne komunikacije posjetitelje će se navoditi na samostalno zaključivanje o brzini, jačini i načinu stezanja pojedinih mišića te povezivanje s organima u kojem se nalazi pojedino tkivo. Posjetitelji će moći samostalno pogledati mikroskopske preparate tri vrste tkiva te će temeljem uvoda i makroskopskih modela morati samostalno prepoznati pojedino tkivo. Uz mikroskopske preparate bit će pripremljeni popratni materijal (“ključ”) kao vodič u determinaciji. Na kraju radionice će uslijediti kratki kviz kao refleksija radionice i igra nadmetanja snage (npr. povlačenje užeta).

Trajanje radionice: 20-25 minuta

Rooseveltov trg 6, > 8 god.
Zoologijski zavod I. kat, praktikum 9P

Usporedba kretanja i prilagodbi na pokretanje različitih vrsta sisavaca. Uvod o različitim načinima i tipovima kretanja. Zatim radionica s razvrstavanjem slika sisavaca u grupe prema kretanju (npr. kopanje, hodanje, trčanje, penjanje, visenje s grana, lebdenje, plivanje…) i objašnjavanje specifičnih prilagodbi koje to omogućuju. Za starije sudionike naglasak je na detaljnijem objašnjavanju funkcija lokomotornog sustava i drugih prilagodbi, poput dužina kosti, veličina mišića, oblik repa i dr. pomoću primjeraka iz zbirke i dijagrama/slika.

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Zoologijski zavod I. kat, hodnik

Usporedba lubanja različitih vrsta sisavaca. Usporedba vidokruga prema smještaju i obliku očnih šupljina; veličine mišića i jačine zagriza prema veličini grebena;  načina prehrane prema obliku zubi i zubala. Podjela zubi, razlike u građi i veličini zubi (slon, biljojedi, karnivori, svinja, glodavci, dvojezupci, mravojed, kit).

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Zoologijski zavod I. kat, hodnik

Koje vrste riba žive samo u Hrvatskoj? Gdje? Kako žive? Jesu li ugrožene? Odgovore na ta pitanja i mnoga druga koja vam padaju na pamet potražite na našoj radionici! Pričati ćemo o vrstama riba koje žive samo u Lijepoj Našoj, njihovom stilu života, te time što ga možda remeti. Također, spomenuti ćemo naše ribice kojima su Olimpijske igre svako proljeće, te uvijek osvoje zlato!

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Zoologijski zavod II. kat, hodnik

Dolaskom Olimpijskih igara ove godine, savršeno je vrijeme da pričamo o naj ribama! Saznajte koja riba je najveća, koja ima najjači otrov, koja je najdugovječnija, najbrža ili najozloglašenija, sve na našoj radionici. Žive li neke od njih kod nas? Dođite na našu radionicu i saznajte!

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Zoologijski zavod II. kat, hodnik

Kukci su najbrojnija skupina organizama. Na edukativno prihvatljiv način i za najmlađe posjetitelje objasnit će se razlozi njihove velike brojnosti i vrlo zanimljiv evolucijski put posebno kada su u pitanju različiti životni oblici i odnos kukaca prema drugim organizmima. Ukazat će se na raznolikost staništa u kojima kukci obitavaju i raznolikost skupina kukaca u pojedinim tipovima staništa te neke njihove prilagodbe. U okviru radionice prikazat će se vrstama 10-ak najbrojnijih redova kukaca: kornjaši (Coleoptera), opnokrilci (Hymenoptera), leptiri (Lepidoptera) i ravnokrilci (Orthoptera).

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Zoologijski zavod I. kat, biblioteka

Metoda DNA barkodiranja predstavlja brzu i pouzdanu molekularnu metodu koja omogućava točnu identifikaciju vrsta, koja kao posljedicu ima i otkrivanje novih, endemskih i invazivnih vrsta. Posjetitelji će naučiti kako je građena molekula DNA, koji se laboratorijski postupci primjenjuju u metodi DNA barkodiranja te kako se iz slijeda dušičnih baza u molekuli DNA dobiva barkod. Također će se predstaviti primjena metode u različitim znanstvenim istraživanjima.

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Zoologijski zavod I. kat, biblioteka

Predstavljamo vam otkuda dolaze mega-popularni likovi iz mega-popularnih crtića. Među njima su, na primjer, rekordno brza ptica trkačica, kolibrić koji najbrže maše krilima, najjači primat gorila, najveća mačka tigar te najveći kopneni sisavci slonovi, koji su se često pojavljivali u obliku različitih omiljenih crtanih likova. Uz Powerpoint-prezentaciju s video-clipovima, voditeljice koriste maske i glumu da bi na zabavan način predstavile temu.

Trajanje radionice: 20 min, predavanja započinju u pune sate.

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Zoologijski zavod I. kat, predavaonica BO5

Što mravi rade u mravinjacima? Kakve sve tipove mravinjaka grade? Postoje li superzadruge koje se protežu 6000 km? Jesu li mravi „samo“ arhitekti ili su uz to i opaki atletičari? Može li mrav prijeći više od 100 svojih dužina u sekundi? Može li mrav podići i nositi stvari tri puta teže od njega samoga? Znate li da postoje mravi pljačkaši i mravi robovlasnici? Ukoliko želite saznati odgovore na ova i još mnoga druga pitanja, uđite u mravinjak i kroz predavanja, igre i kvizove saznajte kako izgleda tipičan dan mrava.

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, > 7 god.
Zoologijski zavod II. kat, hodnik i praktikum ZOO2.

Interaktivna radionica zamišljena je kao šetnja kroz 4 tipa staništa (led, šumu, travnjak i pustinju) povezanih rijekom (voda kao 5. stanište). Zadatak polaznika biti će postaviti odabrane životinje na njihova mjesta u pojedinom tipu staništa, a usput će saznati ponešto o samom staništu kao i vrstama životinja. Za radionicu ćemo odabrati najveće, najjače i najbrže životinje iz svakog staništa. U popodnevnom dijelu radionice dodat ćemo i kviz za stariji uzrast kao i memory za one najmlađe.

Trajanje radionice: 25 min

Rooseveltov trg 6, > 10 god.
Zoologijski zavod II. kat, hodnik

Radionica je podijeljena u 3 cjeline, a za svaku je zadužen pojedini student. U uvodnoj cjelini govorilo bi se o atmosferi, efektu staklenika i razlozima zbog kojih se doživljava kao nešto negativno. Zatim bi se govorilo o utjecaju efekta staklenika na životinje i njihova staništa s posebnim naglaskom na najugroženija staništa i životinje. Tijekom radionice pokušati će se dati odgovor na pitanje hoće li se zimske olimpijske igre uopće održavati ako se Zemlja nastavi zagrijavati. U završnoj cjelini ponudit će se neka rješenja, a polaznike uputiti kako oni sami nešto mogu poduzeti u zaštiti okoliša.

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, > 10 god.
Zoologijski zavod II. kat, hodnik

Kroz interaktivan kviz znanja predstavit ćemo one najbrže, najviše i najjače u šarolikom i bogatom svijetu ptica. Sudionici radionice će moći provjeriti i obogatiti svoje znanje o pernatim rekorderima, a oni najuspješniji će osvojiti nagrade.

Trajanje radionice: 30 – 45 min

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Zoologijski zavod II. kat, hodnik

(BIOM, radionica se odvija samo u prijepodnevnom terminu)

Kao i svake godine Herpetološka sekcija BIUS-a održate će radionicu o herpetofauni u sklopu Noći biologije. Herpetologija je grana zoologije koja se bavi proučavanjem gmazova i vodozemaca. Posjetiteljima ćemo približiti ovu granu biologije te ih upoznati s prijetnjama herpetofauni i načinima na koje mogu pridonijeti očuvanju bioraznolikosti herpetofaune u Hrvatskoj. Bioraznolikost herpetofaune posjetiteljima bismo predstvili pomoću edukativnih plakata te živih životinja koje bi bile uhvaćene na području Zagreba. Uključit ćemo i igre prilagođene mlađim uzrastima, vezane uz temu Olimpijskih igara (igre pogađanja, memory, kviz superlativ – vrsta…)

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Zoologijski zavod I kat, predavaonica BO5 

Kroz radionicu upoznati ćemo svijet ronjenja i rekordere u ronjenju na dah. Adaptacije organizama na ronjenje i izazovi s kojima se susreću.

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Zoologijski zavod, prizemlje hodnik desno

Prilikom fizičke aktivnosti potrebno je osigurati dovoljan unos kalorija. Energetske pločice i energetski napici jednostavan su način kojim ćete svojim mišićima, ali i mozgu, osigurati brzu opskrbu energijom. Energetski napici pružit će jednostavne ugljikohidrate kao izvor energije i biljne metabolite i aminokiseline koje će osigurati bolje performanse. Energetske pločice su pravi izbor za dugotrajnije treninge jer obiluju i ugljikohidratima i proteinima. Probajte energetsko piće ili energetske pločice na biljnoj bazi….. Imate li problema s napetim mišića, isprobajte naš melem.

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Botanički zavod III. kat, hodnik

Mesojedne biljke žive na područjima siromašnim mineralima. Kako bi nadoknadile nedostatak minerala, one svojim zamkama hvataju, probavljaju i  apsorbiraju manji plijen. Saznajte koje su zamke najbrže a koje najveće, koji je plijen najmanji a koji najveći – otkrijte rekordere među mesojetkama! Vrste iz porodice Nepenthes privlače i veće životinje s kojima uspostavljaju mutualistički odnos. Dođite i naučite više o tome!

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Botanički zavod III. kat, Biblioteka Botaničkog zavoda

Koje alge raste tako brzo, da te može prerasti za samo dvadesetak dana, a koja je tako jaka da može pokrenuti avion? Posjeti radionicu i zaviri u čudesan svijet Algi. Najmlađe čeka oslikavanje lica motivom algi po izboru! Dođi na sushi i konkurenciju otpuši!

Trajanje radionice: 20 min

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Botanički zavod III. kat, Praktikum FIZ

Koliki su divovski virusi, a kolike najmanje bakterije na Zemlji?! Koji su mikrobi najopakiji, najekstermniji, a bez kojih ne možemo?!
Ima li života 3000 metara ispod mora, a ispod leda?! Kakvi to mikroorganizmi preživljavaju u gejzirima?!
Zašto su neka jezera crvene boje?!

Odgovore na ta i mnoga druga zanimljiva pitanja saznajte na našoj radionici!
Dođite i upoznajte rekordere iz mikrobnog svijeta!

Rooseveltov trg 6, >14 god.
predavaonica BO2

Upoznajte oku nevidljivi svijet kroz virtualnu šetnju Muzejom mikroba čiji postav krije brojne zanimljivosti o bakterijama, gljivama i virusima te bolestima koje uzrokuju. Prelistajte mikrobni pojmovnik, a znanja provjerite kroz neki od zanimljivih kvizova. Ove sadržaje, namijenjene učenicima, nastavnicima, ali običnim mikroljupcima, pripremili su studenti različitih fakulteta objedinjeni projektom Hrvatskog mikrobiološkog društva U društvu mikroba financiranom iz Europskih socijalnih fondova.

Prezentacija mrežne stranice

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti
Hodnik između predavaonica D1 i BO2

Odnos u kojem biljke blisko žive s mikroorganizmima odnedavno postaje sve jasniji. Neki mikrobi uzrokuju biljne bolest, a koliki utjecaj biljne bolesti imaju na čovjeka danas, možemo sagledati kroz brojne gospodarske i ekonomske aspekte. Primjerice, mikrobnim infekcijama pogođeni usjevi, uzrokuju glad stanovništva diljem Zemlje.
Međutim, iako mikroorganizmi mogu imati negativne, ponekad imaju i pozitivne ekonomske utjecaje na biljke, a biljne su se bolesti u sedamnaestom stoljeću pokazale vrlo unosne…

Rooseveltov trg 6, >7 god.
predavaonica BO3

Kakva je gripa bolest i po čemu je poseban njen uzročnik? Dođite na radionicu i vođeni maštovitim pokusima zaključite na koje se sve načine rasprostranjuje virus gripe. Postanite nakratko znanstvenik koji će proizvesti odgovarajuće cjepivo za iduću sezonu i naučite kako spriječiti i liječiti ovu bolest. Uzročnik gripe nositelj je brojnih rekorda u virusnom svijetu: brz je, prilagodljiv, često vrlo snažan….svakako zaslužuje da ga pobliže upoznate.

Radionica

Rooseveltov trg 6, >7 god.
predavaonica BO3

U popularnom filmu Marsovac iz 2015. godine Matt Damon je ostavljen na Marsu gdje, pokušavajući simulirati uvjete što pogodnije biljkama, uzgaja krumpire na Marsu kako bi preživio. Je li ovo moguće, na koje stvari ipak nije obratio pažnju, koje greške se kriju u filmu te što bi se dogodilo kada bi posadili krumpire u simuliranom tlu Marsa? Na egzistencijalno pitanje za što boljim i bržim rješenjem buduće kolonizacije drugih planeta, fokusirajući se pritom na astrobotaniku, odgovore će pokušati približiti astrobiološka radionica na ovogodišnjoj Noći biologije!

predavanje/izložba rezultata

Rooseveltov trg 6, >15 god.
praktikum D1

Cilj radionice je upoznati posjetitelje s transplantacijskom medicinom. Sudionici će moći čuti nešto više o povijesti te naučiti biološke osnove transplantacije. Dio radionice bit će usmjeren na najnovija dostignuća transplantacijske medicine poput 3D printanja organa te o budućnosti ove discipline.

Trajanje radionice: 15 min

Rooseveltov trg 6, >14 god.
Zavod za animalnu fiziologiju, laboratorij 1

Ako ste dovoljno hrabri uđite u laboratorij dr. Axela Engerta, genijalnog, ali poremećenog znanstvenika poznatog po svojim bizarnim eksperimentima presađivanja. Imate 45 minuta da riješite misterij i izađete iz laboratorija prije nego se doktor vrati. Možete li izbjeći “doniranje” organa?

Trajanje radionice: 45 min, max. broj sudionika 6, potrebna najava u prijepodnevnom i popodnevnom terminu.

Rooseveltov trg 6, >14 god.
Zavod za animalnu fiziologiju, biblioteka

Max. broj sudionika: 6; potrebna prethodna najava na mail: jtoplak@stud.biol.pmf.hr


Krenimo u avanturu otkrivanja podzemlja kao pravi speleolozi! Znaš li da je Hrvatska pravi speleološki rekorder te da se u Hrvatskoj nalazi najdulji špiljski sustav na Dinaridima čija je duljina veća od 42 km? Ili pak da Hrvatska ima 4 jame dublje od 1000 m? Možda se pitaš kakve sve životinje žive u podzemlju, što tamo jedu i je li im zimi hladno. Kako šišmiši lete u mraku i što rade u špiljama? Da biste saznali nešto više o stijenama u kojima su nastale špilje, vidjeli špiljske životinje i ukrase te naučili o fauni ovih mračnih staništa pratite trag šišmiša s čekićem ili leteće speleologe.

Rooseveltov trg 6, svi uzrasti

Zavod za animalnu fiziologiju, laboratorij 2

IZLOŽBE

Terenski rad u biologiji i ekologiji mora nerijetko se onima koji ga gledaju sa strane čini romantičan i lagan. No, da li je to baš tako? Provjerite sami na izložbi terenskih fotografija nastalih tijekom našeg Obzor 2020 projekta MERCES.

Prikazani su morski organizmi i/ili njihove ljušture koje je more naplavilo na obalu, kao i organizmi koji žive u plitkom litoralu Jadranskoga mora. Često ih možete vidjeti za vrijeme šetnje po plažama i stjenovitim obalama.

Izložba zbirke interesantnih morskih organizama s napomenama o njihovim neobičnostima.

1977. godine NASA je u svemir poslala sonde Voyager I. i II. Na pozlaćenim pločama sondi nalazi se i pjesma najvećih pjevača u životinjskom svijetu. I dok Voyager I. putuje međuzvjezdanim prostorom i čeka hoće li neko izvanzemaljsko biće čuti pjesmu ovih čudesnih divova, Vi je možete čuti na ovogodišnjoj Noći biologije. Dođite na Rooseveltov trg 6 i prošećite kroz podmorje kojim vladaju kitovi, najveći fantomi opere, te čujte njihovu pjesmu. Na plakatima uz izložbu naučite nešto o najglasnijim pjevačima, roniocima na najveće dubine te najopakijim lovcima među kitovima. Ova bića, pravi su primjer dubokomorskih olimpijaca i slogana ovogodišnje Noći biologije, – „Brže, više, jače“!

Prethodne četiri teme odnose se na  čudesan svijet MORSKIH organizma  i izazove istraživanja morskih staništa.

Kroz fotografije upoznajte NAJkukce, prave olimpijce, u Hrvatskoj.

Udruge

Upoznajte različite udruge koje aktivno promiču očuvanje prirode u društvu u Vijećnici Biološkog odsjeka.